Taina Kivelä

Juttutalon rakentaja Taina Kivelä

on kotoisin Koillismaalta. Hän on Kuusamon Kitkan seudulla vaikuttaneen metsäsaamelaisen shamaani Aikia Aikiaanpojan sukua vuosisatojen takaa. Hän jäi leskeksi lähes 40 vuoden liiton jälkeen kesällä 2019, ja asuu nyt Keravalla pienen coton-koiran Pasin kanssa. 

Kivelä on tietotyön, talouden, viestinnän ja yritystoiminnan ammattilainen. Ura finanssisektorilla kesti kvartaalivuosisadan. Se alkoi 80-luvun nousukauden loppuhuumassa Kansallispankin yrityssektorilla, siirtyi pankkikriisin syvänteessä Suomen Pankkiin ja sieltä uuden millenniumin alkuvuosina omaan yritykseen. 

Nuorena yrityspankkiirina Taina ehti mukaan sekä 1980-luvun nousukauden loppuhuumaan että 1990-luvun pankkikriisiin ja laman pohjakosketukseen.

Kansallispankista alkanut ura finanssisektorilla jatkui vielä kaksi vuosikymmentä; ensimmäinen Suomen Pankissa Euroopan Keskuspankkijärjestelmää rakentaen, toinen yrittäjänä ja liikkeenjohdon konsulttina. Talousrikosten tutkiminen kuului tuolloin Kivelän työhön.

Viidenkympin virstanpylväällä Kivelä aloitti journalismin opinnot ja toteutti samalla lapsuuden haaveensa kirjoittamisesta työnä, ilona ja intohimona. 

Valmistuttuaan medianomiksi 2015 Kivelä on ehtinyt kirjoittaa ja julkaista esikoisromaaninsa, suunnitella ja perustaa Valta & Vastuu -verkkojulkaisun sekä työskennellä Koillissanomien kolumnistina ja politiikan toimittajana Suomenmaan-lehdessä.

Esikoisteos Enkelityttö vie tekijänsä faktasta fiktion pariin.