Share |

Juttutalon blogissa

VELJIENSÄ VARTIJAT

Keskiviikko 5.7.2017

someraivo2.jpg

 

Sosiaalinen media (some) on tuonut työ- ja kaveriporukoiden keskustelut kahvi- ja pukuhuoneista, kapakoista ja baarien parlamenteista julkisuuteen. Ennen turistiin kasvokkain ja pienellä porukalla. Nyt näppäillään yötä päivää, eikä osallistujien määrällä ole rajaa. Ryhmissä saattaa olla satoja, jopa tuhansia jäseniä, ja kommentteja kertyy kaiken aikaa.  Ja niinhän siinä käy, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Mitä suurempi poppoo, sitä enemmän mukaan mahtuu niitä, joiden aivoitukset eivät päivänvaloa kestä. Somessa ääneen pääsevät nekin, jotka eivät luonnossa suunvuoroa saa – eivät joko ehdi tai kehtaa, koska pelkäävät kuulijoiden hiljaista, tai vielä pahempaa, ääneen lausuttua tuomiota. Kovakaan känni ei estä kirjoittamasta, puhumattakaan nousuhumalan huumasta, jossa jokainen on mielestään parahultaisessa mielen ja ruumiin tilassa lausumaan viiltäviä totuuksia mistä tahansa aiheesta. Ja aivan erityisesti sellaisista, joista ei selvin päin kehtaisi edes parhaalle kaverilleen puhua.

Ennen vanhaan pahinkin älypieru haihtui Saharaan, kuulijat olivat usein samassa jamassa puhujan kanssa ja huonomuistisia seuraavana päivänä. Tai muuten anteeksiantavaisia kavereilleen. Somessa kerran kirjoitettu elää ikuisesti. Vaikka itse tekstin häpeissään hävittäisi, se on jo luettu ja jaettu pilviin ja palvelimille. Ammattimaisten parempien ihmisten, besserwissereiden, mielensäpahoittajien ja väärinymmärtäjien paheksuttavaksi, vihamiesten vapaaseen käyttöön. 

Eipä aikaakaan, kun isoveli alkaa valvoa. Sananvapauden sankarit pöyristyvät ja käyvät kiinni skuuppiin. Milloin raportoidaan muusikoiden sopimattomista seksipuheista, milloin poliisien palstalla postaavista rasisteista ja etnisestä profiloinnista. ”Yleisöllä on oikeus tietää! Muusikot irstailevat, mukana puuhissa herra X ja kaverinsa Y! Näin puhuu poliisi: rasisteja kaikki tyynni!” profiloidaan mediassa ja vaaditaan päitä vadille.

Jos kohun kohde yrittää puolustautua, moraalinvartijat innostuvat entisestään. Ei auta kertoa, että poliisien foorumilla on kolme tuhatta jäsentä, joista muutamat ovat esittäneet joskus rasistisia kommentteja, mutta suurin osa ei koskaan. Kaikki tuomitaan: vaikeneminen on merkki samasta kannasta, olitpa sitä nähnyt tai et!

Pahimmillaan uhrista tehdään syyllinen. Näin kävi muusikko Kasmirille, josta tarkemmin tutkimatta maalailtiin salakatselusta syytetyn Axl Smithin kanssarikollinen, kun tämä olikin yksi uhreista. Muun muassa Helsingin Sanomien, Iltasanomien ja Iltalehden virheellisen uutisoinnin aiheuttaman someraivon takia Kasmir joutui vetäytymään Tanssii tähtien kanssa -kisasta.

En kiistä yleisön oikeutta tietää yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa olevien kannat yhteiskunnallisesti tärkeisiin asioihin. En kuitenkaan usko, että tunnetutkaan suomalaiset muusikot ovat yhteiskunnallisesti sellaisessa roolissa, että heidän puheensa – sen enempää fiksut kuin tyhmätkään – ansaitsivat saamansa julkisuuden. Rikokset ovat toki asia erikseen.

On kohtuutonta vaatia, että tuhannet poliisit olisivat toistensa kannanotoista vastuussa. En minäkään koe olevani työ-, opiskelu- tai harrastuskaverieni mielipiteistä vastuussa, en edes silloin, kun olen saanut ne tietooni. En myöskään pidä tarpeellisena reagoida kaikkeen pötypuheeseen, jota olen kuullut tai nähnyt. Rasismi, seksismi ja muu ihmisten halventaminen on minustakin pahasta. Soisin kaikkien poliisien kunnioittavan ja puolustavan jokaisen ihmisen arvoa ja oikeuksia. Ilahtuisin, jos julkkisidolit olisivat aidosti ihailun arvoisia ja käyttäytyisivät alati mallikelpoisesti. Mutta näin ei ole, se on utopiaa. En kaipaa turhia kohujuttuja muistuttamaan asiasta. Asiallinen, tutkittu tieto, joka suhteutetaan kontekstiinsa, kelpaisi kyllä.

Kolumni on julkaistu myös Koillissanomissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: someraivo, poliisit, rasismi, seksismi, muusikko

DONALD TRUMP JA ARVOTTOMAT

Perjantai 4.3.2016 klo 10:45

trumpettti_2.pngKirjoitin eilen sosiaalisessa mediassa käytävistä kuplakeskusteluista, joissa dialogin sijaan keskustellaan vain samanmielisten kanssa.

Kuplissa kuohuu viha ja halveksunta, loka lentää ja leimakirveet heiluvat.  Hyväosainen eliitti halveksii sivistymätöntä ja syrjäytynyttä rahvasta, rahvas eliittiä ja muualta tulleita, kaikki muuta mieltä olevia. Kieltäytyminen samalle julkiselle areenalle antautumisesta vastapuolen kanssa saa ablodit kaikissa kuplissa.

Mistä viha ja halveksunta kumpuavat? Miksi ääriajattelu ja leimaaminen leviävät kulovalkean lailla? Mihin tarpeeseen Donald Trump vastaa? Mikä on muuttanut ajattelumme? Vai onko niin, että ajattelu on ennallaan, mutta nyt kaikki saavat äänensä kuuluviin?

Ennen somea vain eliitin määräämät auktoriteetit saivat ajatuksensa julki. Rahvas sai tuta olevansa väärässä ja vähempiarvoinen jo esikoulusta asti. Viisaammat kertoivat, miten olla ja ajatella. Palkintona ja porkkanana viisaampien määräämässä menossa oli, että kaikilla oli mahdollisuus samaan. Tie vaurauteen, eliittiin ja ylempiarvoisten joukkoon kulki pohjoismaisen demokratian ja tasa-arvon tai amerikkalaisen unelman keinoin. Tarjolla oli toivo paremmasta. Jokainen sukupolvi menestyi edellistä paremmin. Lasten elämä oli helpompaa ja vauraampaa kuin vanhempien.

Nyt tuo sukupolvien toivon ketju on murtunut. Amerikkalainen unelma on pettänyt, keskiluokka köyhtyy ja toivo katoaa. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion lupaus koulutuksen ja sivistyksen tuomasta vauraudesta on sekin kärsinyt pahan kolauksen. Vanhemmilla menee nyt lapsia paremmin. Puhumattakaan omassa todellisuudessan elävästä suuryritysten johdosta ja muista miljardööreistä.

Syrjäytyneitä ja pettyneitä on kaiken aikaa enemmän. Pelko ja huoli omasta pärjäämisestä ja tulevaisuudesta on aito ja kasvaa kaiken aikaa. Oma ja läheisten arvo on mitätön, rooli yhteiskunnassa olematon. Joskus jo toisessa tai kolmannessa polvessa. Eriarvoisuus kasvaa, vähäosaisuus periytyy ja syvenee. Siinäpä otollinen kasvualusta ääriajattelulle ja -teoille.

Kun tarjolle tulee tilaisuus vielä huonommassa asemassa olevien vihaamiseen ja halveksuntaan oman arvontunteen nostamiseksi, ei ihme, että siihen tartutaan. Somessa löytyy paljon samanmielisiä, joukko luo turvaa ja arvoa. Ja eipä aikaakaan, kun meilläkin soivat trumpetit.

Mitä tekevät hyväosaiset, eliitti ja auktoriteetit? Me heilutamme sormea, osoitamme vihaa ja halveksuntaa, kieltäydymme keskustelusta ja kuuntelemasta. Painamme painettuja, vähättelemme, pilkkaamme ja hyljeksimme arvottomia.

Nyt kannattaisi kaikkien kuunnella, avoimin mielin ja aidosti arvostaen – jokaista ihmistä, sitä rasistiakin. Tarttua jokaiseen tilaisuuteen kohdata ja yrittää ymmärtää vastapuolta. Halveksunnan ja paheksunnan, kasvattamisen ja sivistämisen sijaan pohtia, mistä mielipiteet kumpuavat. Ja pyrkiä vaikuttamaan oireiden sijaan syihin, joista ääriajattelu versoo. Sitä kautta muuttuvat mielipiteetkin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Trump, some, kupla, keskustelu, arvo