Share |

Juttutalon blogissa

TOTUUS JA TODISTEET: Ylen faktantarkistus ei vakuuta

Torstai 9.2.2017 klo 14:47

Totta_vai_tarua.jpg

 

YLE uutisoi jo toista viikkoa ahkerasti kaksoiskansalaisia syrjivästä kohtelusta Puolustusvoimissa. Ylen mukaan asiasta on annettu sekä kirjallisia (sähköpostitse) että suullisia ohjeita. Ohjeita alettiin kutsua epävirallisiksi Puolustusvoimien kiistettyä virallisen ohjeistuksen olemassaolon.

Sittemmin pallo on lennellyt puolelta toiselle.

Yle pitää kiinni väitteistään: luottaa nimettömään lähteeseensä ja heille näytettyihin sähköposteihin. Puolutusvoimat taas kiistää johdonmukaisesti ohjeistuksen – sekä virallisen että epävirallisen – edelleen. Kaksi yksittäistapausta, joissa on toimittu ja viestitty virheellisesti eli lain vastaisesti ja syrjivästi, on tosin myönnetty. Toista näistä tutkii KRP.

Yhdestä asiasta osapuolten ja yleisönkin kesken tuntuu vallitsevan varsin suuri yksimielisyys. Vuodelta 2003 peräisin oleva kaksoiskansalaisuuslaki kaipaa pikaisesti uudistamista.  Ja nimenomaan rajoittavaan suuntaan: turvallisuussyistä kahden maan kansalaisten pääsy joihinkin – muun muassa Puolustusvoimien – tehtäviin ja virkoihin pitäisi estää. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja moni muu silmäätekevä on antanut tukensa ajatukselle, ja Ylekin komppaa.

Monet muut mediat toistavat Ylen uutisia. Puolustusministeri Jussi Niinistöä joukkoineen moititaan vääristä reaktioista, huonosta viestinnästä ja jopa valehtelusta. Ylen uutista pidetään totena ja todisteita kiistattomina, Niinistön toimia kummallisina ja Puolustusvoimien aiemmin hyvää uskottavuutta vaarantavina. Niinistöllä, joka puolestaan arveli Suomen suhteiden Venäjään vaarantuneen, arvellaan keulivan.

Somen keskustelua seuraamalla saa kuvan, että yleisö tuntuu olevan pääosin Puolustusvoimien puolella. Somekansan mielestä Ylellä ja medialla keulii; uutisointi on turhaa ja omiaan aiheuttamaan haittaa Suomelle. Kaksoiskansalaisuuslaki on epäkelpo ja se pitää uusia.

Minäkään en oikein löydä Ylen ylläpitämän mediahälyyn aihetta. Jokaisessa organisaatiossa tehdään mokia ja aivan erityisesti viestinnän saralla. Mitä isompi talo, sitä varmemmin viesti vääristyy ja muuttuu matkan varrella, suullinen viesti varmasti ja kirjallinenkin usein. Viestinnän virheet johtavat usein vilpittömään, mutta silti virheelliseen toimintaan.

Minua kiusaa aivan tavattomasti lähdetiedon nimettömyys ja salaisuus. Kahdenkymmenen vuoden ura tehtävissä, joihin olennaisena osana kuului vastaanottaa luottamuksellisia epäilyjä erilaisista väärinkäytöksistä ja vastata niiden riippumattomasta tutkinnasta, on opettanut minut suhtautumaan nimettömiin ilmiantoihin, samoin kuin sähköposteihin, suurella varauksella.

Jokaisesta talosta löytyy itsensä kaltoin kohdelluksi tuntevia tai muuten pettyneitä palkollisia. Jotkut heistä (onneksi harvat) ovat tilaisuuden tullen alttiita kostamaan: vuotamaan luottamuksellisia tietoja, tavoitteenaan aiheuttaa haittaa työnantajalleen ja niille, joiden katsovat olevan kohtelustaan vastuussa. He tarttuvat tilaisuuteen hanakasti, jos ilmiannon voi tehdä nimettömänä ja vieläpä valtakunnan johtavan median avustuksella. Isossa talossa ilmiantaja saa helposti mukaan muutaman muun katkeroituneen kellokkaan, mutta ei monia. Ylen jos jonkun luulisi tämän tietävän.

Mitä tulee sähköpostitodisteisiin, niiden luotettavuus on erittäin huono. Sähköposteja on helppo manipuloida, irrottaa asiayhteydestään, poistaa tai lisätä niihin osia, tekstiä ja liitteitä. Tiivistäen: sähköpostiin voi luottaa vain silloin, jos voidaan käydä sama viestiketju läpi kaikkien osapuolten näkökulmasta ja järjestelmän ylläpitäjän valtuuksin alkuperäisestä tietokannasta, tässä tapauksessa Puolustusvoimien. Tällaista todistusaineistoa Ylellä ei ole hallussaan, ja jos olisi, se olisikin oikeasti ison uutisen ja huolen aihe.

Faktat ja faktantarkistus ovat tämän päivän mediassa suuressa huudossa ja hyvästä syystä. Nimetön lähde ja sähköpostit eivät pitkän kokemuksen perusteella täytä luotettavien faktojen vaatimusta. Mikäli muuta ei ole tarjolla, Yleltä puuttuu pitävä näyttö.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaksoiskansalaisuus, Yle, Puolustusvoimat, puolustusministeri, Jussi Niinistö, Sauli Niinistö, kaksoiskansalaisuuslaki